Billig forsikring

Å finne billig forsikring kan virke som en utfordrende oppgave, men med riktig tilnærming kan du spare betydelige beløp uten å gå på kompromiss med dekningen. I denne guiden viser vi deg hvordan du går frem for å få den billigste forsikringen for deg og dine behov. Du får også noen verdifulle tips til hvordan du finner frem til det billigste forsikringsselskapet på markedet.

Sammenlign tilbud på forsikringer
I samarbeid med:
Innholdsfortegnelse

Hvordan få billigere forsikring

Uavhengig av hvilket forsikringsselskap man har, er det en del grep du kan ta for å gjøre forsikringene dine billigere. Her er våre beste anbefalinger.

Samle forsikringene dine hos samme selskap

Det kan ofte lønne seg å samle alle forsikringene dine hos ett og samme selskap. Forsikringsselskapene tilbyr mellom 0 til 20 prosent samlerabatt, avhengig av selskapet og hvor mange forsikringer du ønsker å samle.

Utfør sikkerhetstiltak

Å utføre sikkerhetstiltak er også en smart måte å spare penger på. Du kan for eksempel få billigere husforsikring hvis du installerer boligalarm, og billigere bilforsikring hvis du har bilalarm. Desto flere sikkerhetstiltak du har på plass, desto lavere blir ofte forsikringspremien.

Utnytt medlemsrabatter

Det er flere yrkesorganisasjoner og frittstående organisasjoner som skaffer deg medlemsrabatter på forsikring. Det vil ofte være snakk om 5-15 % avhengig av hvilken forening du er medlem av. Eksempler er OBOS, Utdanningsforbundet, Coop, Tekna og LOfavør. For deg som er student kan du for øvrig ofte få en egen studentrabatt hos de fleste selskapene.

Høyere egenandel gir billigere forsikring

Egenandelen er beløpet du må betale ut av egen lomme før forsikringen begynner å dekke skaden. En høyere egenandel vil vanligvis resultere i en lavere forsikringspremie, slik at du får en billigere forsikring sånn sett. Vurder hva du er komfortabel med å betale i egenandel, og juster denne for å finne en balanse mellom premie og egenandel.

Unngå å være over- eller dobbeltforsikret

Det er viktig å ikke være overforsikret. For eksempel er det unødvendig å forsikre innboet ditt for 2 millioner kroner hvis det ikke er verdt mer enn 200.000 kroner. Betal kun for den dekningen du faktisk trenger. Sørg for at forsikringssummen er tilpasset verdien av det du forsikrer.

I tillegg bør du sjekke om du allerede er forsikret gjennom arbeidsgiver, samboer, ektefelle eller foreldre. Hvis du tegner en forsikring på egen hånd i tillegg til dette, kan du ende opp med å være dobbeltforsikret, noe som er unødvendig og kostbart.

Sammenlign tilbud fra flere

Det kan være store forskjeller på det dyreste og billigste forsikringsselskapet. Derfor lønner det seg ofte å sondere markedet litt før du bestemmer deg. Innhent tilbud fra flere selskaper, sett deg inn i vilkårene og sjekk hvem som tilbyr mest dekning så billig som mulig. Vi anbefaler å bruke Tjenestetorget og/eller Forbrukerrådet for å sammenligne forsikringer.

Sammenlign tilbud på forsikringer
I samarbeid med:

Hvilket forsikringsselskap er billigst?

Det finnes over 20 forsikringsselskaper i Norge. Enkelte spesialiserer seg på en bestemt type forsikring, mens andre tilbyr «alt» samlet på ett sted. Det finnes dessverre ingen klar regel på hvem som er billigst, men hvis du skal ha flere forsikringer kan det nok lønne seg å velge et forsikringsselskap som kan gi deg en pakkepris.

Du kan til tider oppleve betydelige prisforskjeller mellom de ulike forsikringsselskapene, og det er ikke alltid at prisen reflekterer dekningen du får. Forsikringsselskapene bruker forskjellige metoder og tilnærminger for å fastsette pris og vurdere risiko. For eksempel vil de ha ulike statistiske grunnlag for skadehistorikk, ulike prioriteringer og fokusområder, og ikke minst ulike målgrupper for sine forsikringer. Det vil si at dersom du er i riktig målgruppe kan du oppleve å få svært billige forsikringer, mens prisen kanskje ikke er like hyggelig hvis du er i feil målgruppe.

Billigst er ikke alltid best

Selv om forsikringsselskapene setter prisene ulikt, vil prisen i stor grad være diktert av hvor mye dekning man ønsker. Når du velger forsikring er det derfor viktig å ikke se seg blind på pris alene. Det er bedre å betale litt mer for en forsikring som gir deg full dekning når du trenger det, enn å spare penger på en billig forsikring som kanskje ikke dekker behovene dine tilstrekkelig.

Bruk en anbudstjeneste

Vi har sett at det er vanskelig å vite hva som er det beste forsikringsselskapet, da dette kan variere fra person til person. En bra metode for å få oversikten er å benytte deg av en anbudstjeneste. Her kan du legge inn dine behov og opplysninger, så konkurrerer selskapene om å tilby deg den billigste forsikringen på de samme vilkårene. Vi anbefaler å bruke Tjenestetorget. Slik går du frem:

  1. Identifiser dine behov: Før du begynner å sammenligne, må du vite hva slags forsikring du trenger og hvilke dekninger som er viktige for deg.
  2. Fyll ut skjemaet: Gå til Tjenestetorget.no, velg hvilke forsikringer du ønsker å sammenligne, og legg inn nødvendige opplysninger om deg selv og dine behov.
  3. Motta tilbud: Etter at du har sendt inn skjemaet, vil du motta tilbud fra flere forsikringsselskaper. Disse tilbudene vil bli sendt til deg via e-post eller telefon.
  4. Sammenlign tilbudene: Gå nøye gjennom de mottatte tilbudene, og sammenlign priser, vilkår og dekninger for å finne den beste forsikringen for dine behov.
  5. Velg det beste tilbudet: Når du har vurdert alle alternativene, kan du velge den forsikringen som gir deg best dekning til den beste prisen. Er du ikke fornøyd med noen av tilbudene er det bare å takke nei – tjenesten er helt kostnadsfri og uforpliktende for deg som forbruker.

Tjenestetorget samarbeider kun med de mest seriøse og pålitelige forsikringsselskapene i Norge. Siden selskapene vet at de konkurrerer om deg som kunde, kan det godt være at de strekker seg litt lengre for å tilby deg så billig forsikring som mulig.

Sammenlign tilbud på forsikringer
I samarbeid med:

Sjekk forsikringene dine regelmessig

Når du kjøper en forsikring vil prisen normalt forbli den samme i ett år. Etter dette fornyes forsikringsavtalen, og prisen justeres. Det er sjeldent at forsikringspremien blir billigere over tid uten at du selv foretar deg noe. Er du misfornøyd med prisen, kan det lønne seg å innhente nye tilbud og vurdere å bytte forsikringsselskap.

Uansett om du planlegger å bytte forsikringsselskap eller ikke, er det lurt å ta en gjennomgang av forsikringene dine en gang i året. Konkurrenter kan ha blitt mer konkurransedyktige, og ved å sjekke markedet jevnlig, kan du sikre deg bedre avtaler. Etter hvert som tiden går kan behovene dine også endre seg. Det er for eksempel ikke alltid nødvendig med toppdekning eller kasko på en eldre bil.

Hvis du har funnet billigere forsikringer og bestemmer deg for å bytte selskap, er det verdt å vite at bytteprosessen er enkel. Gi beskjed til det nye forsikringsselskapet ditt om at du ønsker å bytte, hvilken leverandør du har hatt tidligere, samt hvilke forsikringer du ønsker å si opp. Du trenger altså ikke kontakte det gamle forsikringsselskapet ditt selv – det nye forsikringsselskapet tar seg av oppsigelsen.

Sammenlign tilbud på forsikringer
I samarbeid med: