Pris på hundeforsikring – hva koster det å forsikre hunden i 2024?

Lurer du på hva hundeforsikring koster? Vi gir deg en fullstendig oversikt over prisene ved hundeforsikring. Du vil få vite hva forsikringen dekker, hvor mye egenandelen er, de ulike alternativene som finnes, og om det er verdt å forsikre hunden din. Er du usikker på hvilken hundeforsikring som passer best for din hund? Les vår guide for å finne frem til den beste avtalen.

Innholdsfortegnelse

Hva koster hundeforsikring?

Prisen på hundeforsikring er vanligvis omkring 6.000 til 7.000 kroner i året, men alt fra 2.000 til 15.000 kroner i året er å anse som normalt. Denne store variasjonen skyldes at du har stor fleksibilitet i valg av egenandel og hva forsikringen skal dekke. En lavere egenandel og en høyere dekningsgrad vil naturlig nok øke prisen. I tillegg spiller faktorer som hundens rase, kjønn, alder og generelle helse inn på kostnaden.

Sammenlign tilbud på forsikringer
I samarbeid med:

Viktige prisfaktorer

Når du vurderer hundeforsikring, er det spesielt tre faktorer som påvirker prisen. Disse faktorene bestemmes ikke bare av forsikringsselskapene, men krever også at du som forbruker tar stilling til dem. Her er hva du bør tenke på når du skal skaffe hundeforsikring:

Hvilken hund skal forsikres?

Forsikringsselskapet setter premien basert på statistikk om hundens helse. Alder er en viktig faktor – det er billigere å forsikre en ung hund enn en eldre. Hunderase spiller også en stor rolle. Noen raser er mer utsatt for arvelige sykdommer, mens andre har generelt god helse og lavere risiko for sykdommer og skader. Enkelte raser har medfødte helseproblemer, som pustevansker eller anatomiske misdannelser, som kan påvirke prisen og dekningsmulighetene.

Hva skal forsikringen dekke?

Dekningsomfanget er avgjørende for både premien og valget av forsikring. Jo mer omfattende dekning du ønsker, desto høyere blir prisen. En god tilnærming er å først bestemme hvilke dekninger du trenger, og deretter sammenligne priser fra ulike forsikringsselskaper. På den måten kan du sammenligne tilbudene på samme grunnlag.

Hvor høy skal egenandelen være?

Egenandelen kan oppgis som et fast beløp eller som en prosentandel, og mange forsikringsselskaper lar deg velge dette selv. En høyere egenandel vil redusere forsikringspremien, mens en lavere egenandel øker premien, men gir deg høyere utbetaling ved forsikringskrav.

Typer og varianter

En standard hundeforsikring dekker vanligvis veterinærkostnader ved sykdom, skade eller død. Du kan også velge å inkludere livsforsikring mot et tillegg i prisen. Det finnes imidlertid spesifikke forsikringer som dekker mer spesielle behov, som tap av brukshund eller ekstra forsikring ved valpefødsel. Her er en oversikt over de ulike typene hundeforsikringene man kan tegne.

  • Veterinærforsikring eller behandlingsforsikring dekker utgifter til behandling dersom hunden blir syk eller skadet. Dekningsgraden kan variere betydelig mellom forskjellige forsikringsselskaper, så det er viktig å lese vilkårene nøye før du tegner en avtale.
  • Livsforsikring, også kjent som dødsforsikring, gir en engangsutbetaling hvis hunden dør, forsvinner, blir stjålet, eller må avlives av dyrevernhensyn. Forsikringssummen er ofte fast i de første leveårene og reduseres etter hvert som hunden blir eldre. Utbetalingen skal tilsvare kostnaden ved å anskaffe en ny hund av samme rase.
  • Bruksforsikring er beregnet for hunder som har en spesifikk rolle utover å være kjæledyr, som jakthunder, førerhunder, gjeterhunder eller tjenestehunder. Bruksforsikringen dekker tap av hundens evner på grunn av sykdom eller skade, i tillegg til død.
  • Avlsforsikring, også kjent som valpekullforsikring, dekker utgifter knyttet til fødsel og valpekull, som keisersnitt og behandling av syke valper. Merk at det vanligvis ikke er mulig å forsikre en ufødt eller nyfødt valp med en ordinær hundeforsikring. De fleste forsikringer har en karenstid, så hvis du ønsker å forsikre en veldig ung valp, bør du gjøre det i forbindelse med fødsel.

Det er også viktig å være klar over hva hundeforsikringen ikke dekker. For eksempel, skader som hunden påfører andre dyr eller eiendom er ikke dekket. For ansvarsdekning i slike tilfeller kan du vanligvis inkludere dette i en innboforsikring. Hundeforsikringen dekker heller ikke avliving eller behandling på grunn av atferdsproblemer, medfødte lidelser eller offentlige krav.

Prisforskjeller

Som nevnt tidligere, kan prisen på hundeforsikring variere betydelig. En hovedårsak til dette er de store forskjellene mellom ulike hunder. Derfor kan det være viktigere å velge en forsikring som dekker sykdommer og skader som er vanlige for din spesifikke hunderase, i stedet for å velge den som er «best i test» på generelt grunnlag. De fleste forsikringsselskapene tilbyr en grunnleggende pakke som inkluderer veterinærutgifter og livsforsikring. Utover dette kan du vanligvis legge til dekninger etter egne behov, mot et påslag i prisen.

Blant de største selskapene som tilbyr hundeforsikring finner vi Gjensidige, DNB, SpareBank 1, Tryg, Storebrand og If. Agria, som spesialiserer seg på dyreforsikringer, er også et alternativ å vurdere.

En utfordring ved valg av hundeforsikring er å vite hvilke dekninger man bør inkludere. Hvis du skulle velge en forsikring som dekker alle mulige scenarier, ville prisen blitt svært høy. Det er derfor viktig å ta utgangspunkt i hunden din sine behov og sannsynlige helseproblemer. Tenk også over hvor høy egenandel du er komfortabel med å betale dersom det skulle oppstå en situasjon.

Sammenlign tilbud på forsikringer
I samarbeid med:

Slik kan du få lavere pris på hundeforsikring

Det finnes flere grep du kan ta for å spare penger på hundeforsikring. Her er noen tips for å sikre at du får den beste prisen:

  1. Sjekk forsikringskostnader før du anskaffer hunden: Hvis du er fleksibel på hvilken type hund du skal ha, kan du velge en rase som er billigere å forsikre og som har lavere risiko for sykdom. Dette kan gi betydelige besparelser på forsikringspremiene.
  2. Sammenlign tilbud fra flere: Dette er en av de viktigste tingene du kan gjøre for å spare penger. Bruk anbudstjenester på nettet, eksempelvis Tjenestetorget, for å sammenligne priser fra ulike selskaper. Ved å bruke litt tid på å undersøke både priser og vilkår, øker sjansen for å finne en god avtale til en rimelig pris.
  3. Samle forsikringer hos samme selskap: Hvis du allerede har andre forsikringer hos et selskap, spør om de tilbyr rabatter hvis du også tegner hundeforsikring hos dem. Selv om de kanskje ikke gir rabatt på hundeforsikringen, kan de potensielt tilby lavere pris på de andre forsikringene dine.
  4. Sjekk medlemsfordeler: Mange lag og foreninger har avtaler med forsikringsselskaper. Er du medlem av en fagforening, pensjonistforening, boligbyggelag, hundeklubb eller lignende, bør du undersøke om det finnes rabatter eller fordeler tilgjengelig gjennom disse avtalene. Et raskt Google-søk viser for eksempel at NITO, Den Norske Turistforening og Norges Jeger- og Fiskeforbund tilbyr medlemsrabatter på hundeforsikring.

Er hundeforsikring verdt det?

Mange dyreeiere velger å forsikre kjæledyrene sine, og forsikring for hunder er spesielt populært. Dersom hunden din blir syk og må opereres, kan veterinærutgiftene bli svært høye. Hvis du er uheldig og har et kjæledyr som opplever mange helseproblemer gjennom livet, vil en dyreforsikring være uvurderlig for å håndtere de dyre veterinærregningene.

Ved å tilpasse forsikringen etter din hunds spesifikke behov og din egen økonomiske situasjon, kan du finne en balanse mellom god dekning og en overkommelig pris. Ved å gjøre grundig research, sammenligne tilbud og vurdere hva som er viktigst for deg og din hund, kan du sikre at du får den beste forsikringen til den beste prisen. Med riktig forsikring på plass kan du ha trygghet i å vite at du er forberedt på uforutsette hendelser, samtidig som du beskytter både din hunds helse og din egen økonomi.

Sammenlign tilbud på forsikringer
I samarbeid med: