Pris på katteforsikring – hva koster det å forsikre katten i 2024?

Lurer du på hva katteforsikring koster? Vi gir deg en komplett oversikt over prisen på katteforsikring, inkludert hva de forskjellige forsikringsselskapene tilbyr, hvilke faktorer som påvirker kostnadene, og om katteforsikring er verdt kostnaden. Les vår guide for å sikre at du ikke betaler mer enn du må.

Innholdsfortegnelse

Hva koster katteforsikring?

Katteforsikring kan koste mellom 150 og 500 kroner per måned, avhengig av forsikringsselskapet, dekningens omfang og typen katt du har. Dekningen varierer vanligvis mellom 20.000 og 60.000 kroner per år. Det er vanlig å velge en lavere dekning hvis man har huskatt (blandingskatter), mens det kanskje er mer hensiktsmessig å velge en høyere dekning dersom man har rasekatt.

Katteforsikringer har to typer egenandeler:

  1. Fast egenandel: Denne ligger vanligvis mellom 1.000 og 3.000 kroner og betales én gang. Etter betaling har du en periode på rundt 100 dager hvor du slipper å betale denne egenandelen, uansett antall behandlinger. Når perioden utløper, må du betale den faste egenandelen igjen ved neste behandling, og en ny 100-dagers periode starter.

  2. Prosentandel av behandling: Denne egenandelen betales ved hvert skadetilfelle og utgjør vanligvis 15-50% av behandlingskostnaden. Den store variasjonen i prosentandel skyldes hvilket selskap du velger, hvilken forsikring du har, og kattens alder. Eldre katter er mer utsatt for sykdom, noe som ofte fører til høyere egenandel.

Vanligvis betaler du egenandelen hos veterinæren, som deretter sender regningen direkte til forsikringsselskapet. Noen selskaper krever at du betaler hele beløpet først og deretter sender kvittering og dokumentasjon til dem for refusjon.

Du kan betale forsikringen månedlig, halvårlig eller årlig, avhengig av kontrakten din. Forsikringsselskaper tilbyr ofte flere betalingsalternativer med faste trekkdager eller faktura på en gitt dato.

Sammenlign tilbud på forsikringer
I samarbeid med:

Viktige prisfaktorer

Flere faktorer påvirker kostnaden av en katteforsikring. Her er noen av de mest sentrale:

Rasekatter er ofte dyrere å forsikre enn huskatter. Rasekatter kan kreve høyere erstatningssum, og noen forsikringsselskaper tilbyr spesialforsikringer for rasekatter. Yngre blandingskatter vil vanligvis ikke drive opp forsikringspremien betydelig.

Videre spiller alder på katten en betydelig rolle. De fleste forsikringsselskaper vil ikke forsikre katter over syv år, men hvis du forsikrer katten mens den er ung, vil egenandelen øke med alderen. Eldre katter har høyere risiko for sykdom og trenger oftere veterinærbehandling, noe som kan øke egenandelen. Månedsprisen forblir imidlertid lik.

Kattens helse vil også påvirke prisen. Katter med kroniske helseproblemer som krever hyppige veterinærbesøk, medisiner eller behandlinger kan føre til høyere forsikringspremier. Hvis katten din har slike behov vil du trenge en forsikring med bedre dekning, noe som øker kostnadene.

Antall katter du eier har også en betydelig innvirkning på prisen. Katteforsikring dekker bare én katt om gangen, så hvis du har flere katter må du altså tegne separate forsikringer for hver enkelt. I noen tilfeller kan det være fordelaktig å tegne forsikringer hos ulike selskaper, spesielt hvis du har både rasekatter og blandingskatter. Dette fordi prisene på forsikring for rasekatter og blandingskatter kan variere betydelig mellom forsikringsselskapene.

Avslutningsvis kan vi nevne at hvis du har en avlskatt, så trenger du kanskje en ekstra forsikring spesielt for avlskatter. Denne kommer i tillegg til en vanlig katteforsikring, og øker følgelig prisen.

Hvilke forsikringer kan katten din få?

Mange tenker kanskje at en katteforsikring dekker alt katten trenger, men det finnes flere typer katteforsikringer som gir utvidet dekning utover veterinærbesøk og medisiner. Her er noen varianter som ofte kan kjøpes i tillegg til en vanlig katteforsikring:

  • «Vanlig» katteforsikring: Dekker vanligvis veterinærbesøk, behandlinger og nødvendige medisiner.
  • Forsikring for rasekatter: Denne typen forsikring gir ekstra dekning for rasekatter. Den dekker ofte flere videokonsultasjoner, dyrere behandlinger og gir en større dekningssum.
  • Avlsforsikring: Dette er en forsikring for avlskatter som gir erstatning hvis katten mister evnen til å avle. Dekningen gjelder uansett årsak til tapt avlsevne, for eksempel på grunn av skade eller sykdom som krever kastrering.
  • Forsikring for gravide katter: Denne engangsforsikringen dekker katten under graviditet og kattungene fra fødsel til de er 5-15 uker gamle. Forsikringen dekker veterinærhjelp under og etter fødselen hvis det er nødvendig. Det er et krav at den gravide katten allerede er forsikret hos selskapet.
  • Livsforsikring: Gir erstatning hvis katten dør på grunn av sykdom eller skade. Denne forsikringen er ofte forbeholdt rasekatter og erstatter kjøpesummen eller markedsverdien til katten.

Slik kan du få lavere pris på katteforsikring

Det finnes flere grep du kan ta for å redusere kostnadene på katteforsikringen. Her er noen tips som kan hjelpe deg sikre den laveste prisen:

  • Sammenlign tilbud fra flere selskaper: Dette er noe av det viktigste du kan gjøre for å spare penger på forsikringene dine. Bruk anbudstjenester på nettet (vi anbefaler Tjenestetorget.no), for å sammenligne priser og vilkår fra ulike forsikringsselskaper. Ved å bruk litt tid på å undersøke alternativene, øker sjansen for å finne en god avtale til en konkurransedyktig pris.
  • Samle forsikringer hos samme selskap: Hvis du allerede har andre forsikringer hos et selskap, spør om de tilbyr rabatter hvis du også tegner katteforsikring hos dem. Selv om du kanskje ikke får en direkte rabatt på katteforsikringen, kan du potensielt få bedre priser på de andre forsikringene dine, noe som gir besparelser totalt sett.
  • Sjekk medlemsfordeler: Mange foreninger og lag har avtaler med forsikringsselskaper som gir rabatter til medlemmene. Hvis du er medlem av en fagforening, pensjonistforening, boligbyggelag, hundeklubb eller lignende, bør du undersøke om det finnes rabatter eller spesielle fordeler tilgjengelig gjennom disse avtalene. For eksempel kan medlemskap i LOfavør og NITO gi deg rabatter på katteforsikring spesifikt.

Sammenlign tilbud på forsikringer
I samarbeid med:

Er katteforsikring verdt det?

De fleste katteeiere ser på katten som en viktig del av familien. Katter, enten de er inne- eller utekatter, kan bli rammet av ulykker og sykdommer som også rammer mennesker. De kan få betennelser, kreft, og hjertesykdommer, og de kan brekke bein eller falle fra store høyder. Utekatter er spesielt utsatt for skader og sykdommer, men innekatter kan også oppleve helseproblemer, særlig når de blir eldre. Det er umulig å vite om katten din vil trenge medisinsk hjelp, men risikoen er alltid til stede. En katteforsikring sikrer at du kan gi katten din den hjelpen den trenger uten økonomisk bekymring.

I verste fall, hvis katten din skulle bli alvorlig syk eller skadet, vil en katteforsikring sikre at du ikke må velge mellom din egen økonomi og kattens liv. Den kan dekke kostnadene for livreddende behandlinger eller gi deg muligheten til å skaffe en ny firbeint følgesvenn som kan hjelpe deg gjennom sorgen. En katteforsikring vil derfor være en verdifull investering for mange katteeiere.

Sammenlign tilbud på forsikringer
I samarbeid med: