Beste og billigste innboforsikring i 2024

En innboforsikring er blant de viktigste forsikringene du kan ha. Vi gir deg en komplett guide til innboforsikring, inkludert hva den dekker, hva som påvirker prisen og smarte tips til hvordan du kan spare penger. Les videre for å sikre deg den beste og billigste innboforsikringen.

Sammenlign tilbud på innboforsikring
Innholdsfortegnelse

Hva er den beste og billigste innboforsikringen?

Den beste innboforsikringen er avtalen som gir deg dekningen du trenger til lavest mulig pris. Dette kan variere fra person til person.

Det er vanskelig å peke på én bestemt innboforsikring som er «best i test» for alle og enhver. Årsaken til det er at forsikringsselskapene tilbyr ulike typer dekninger i innboforsikringene sine. Ett selskap kan for eksempel gi bedre dekning for skader som oppstår på grunn av uhell, mens et annet gir bedre dekning når det kommer til juridisk hjelp eller skadedyr. Hvordan man vekter viktigheten av disse ulike dekningene, og prisen man må betale, vil derfor være avgjørende for hvilken innboforsikring som er best for nettopp deg.

Dette kommer også frem i Smartepenger.no sin test, hvor ansvarlig redaktør Rune Pedersen har tatt utgangspunkt i en forhåndsbestemt vekting. Basert på denne vektingen ble kåringen av beste innboforsikring slik:

  1. Gjensidige Innbo Pluss
  2. Storebrand Super
  3. DNB Topp
  4. SpareBank 1 Topp
  5. Frende med Uhell
  6. If Super
  7. KLP Innbo Maks
  8. Eika Innbo Pluss

Svakheten her er at kåringen kun ser på dekning, uten å ta hensyn til pris. Følgelig er det toppforsikringene med desidert størst dekning som stikker av med seieren. Om det er verdt å betale for disse utvidede dekningene i ditt spesifikke tilfelle er derimot ikke sikkert.

Fremgangsmåten for å få den beste og billigste innboforsikringen er derfor å først finne ut hva du faktisk har behov for at forsikringen skal dekke. Deretter bør du innhente tilbud fra flere forsikringsselskaper, hvor du sørger for at de samme vilkårene legges til grunn i hvert tilbud. På denne måten kan du sammenligne pris og dekning direkte, og velge den forsikringen som gir deg mest verdi for pengene.

Sammenlign tilbud på innboforsikring

Hva er innboforsikring?

Innboforsikring er en type forsikring som dekker tap av løst inventar og eiendeler du har i boligen din, enten det er snakk om et hus, en leilighet eller en hybel. Innboforsikring er ikke det samme som husforsikring, som dekker skader på selve bygningen.

Her er forskjellen på innboforsikring og husforsikring:

  • Innboforsikring: Dekker eiendeler og løst inventar som møbler, hvitevarer, elektronikk og klær. Innboforsikringen beskytter mot tap ved innbrudd, brann og vannskader på eiendeler.
  • Husforsikring: Dekker selve bygningen, men ikke eiendelene i huset. Dette inkluderer normalt skader på grunn av brann, lynnedslag, vannlekkasjer og andre bygningsrelaterte skader.

En vanlig misforståelse er at innboforsikring ikke er nødvendig for de som bor i en leilighet som er del av et sameie eller borettslag. Dette stemmer altså ikke. Mens borettslagets forsikring dekker utvendige skader på selve bygget, må innbo og løsøre forsikres av hver enkelt beboer.

Bor du i hus eller enebolig er husforsikring nødvendig for å dekke utvendige skader. Noen villaforsikringer inkluderer innboforsikring som en «pakkedeal», mens andre ikke gjør det. Her må du selv være oppmerksom og passe på at du blir forsikret fullt ut.

Hva dekker innboforsikring?

Innboforsikringen dekker alle «løse» gjenstander i hjemmet ditt. Du kan tenke på det som alt du ville tatt med deg om du skulle flytte. Dette kan eksempelvis være hvitevarer, mobiltelefon, klær, briller, møbler, sportsutstyr, sykkel og gressklipper. Skulle du oppleve blant annet brann- eller vannskade, naturskade, tyveri eller andre uhell i hjemmet dekkes da verdien av gjenstandene dine.

Husk likevel å sjekke vilkårene nøye. Det kan for eksempel være at du må ha en utvidet forsikring utover basispakken hvis du ønsker dekning for skader som følge av uhell eller flytting. Eier du dyre ting, kan det dessuten være lurt å sjekke om forsikringen har et maksbeløp på erstatning per gjenstand. Kunst, bunad og dyre klokker vil i mange tilfeller kreve tilleggsforsikring.

Forsikringssummen bør dessuten samsvare med verdien av innboet ditt. En for lav sum kan føre til at ikke alle skader dekkes, mens en for høy sum kan føre til at du betaler en høyere premie enn nødvendig.

En annen ting du bør sjekke er hvorvidt forsikringen gjelder for alle medlemmene av husstanden. Dette vil normalt være tilfellet, men det kan være nyanser mellom de forskjellige forsikringsselskapene.

Hvor mye koster en innboforsikring?

Prisen på innboforsikring vil vanligvis ligge et sted mellom 500 og 4.000 kroner per år, tilsvarende rundt 42 – 330 kroner per måned.

Her er noen viktige faktorer som avgjør hvor billig innboforsikringen blir:

  • Om du velger standard eller topp innboforsikring
  • Verdien på tingene dine
  • Hva slags boligtype du har (enebolig, rekkehus eller leilighet)
  • Boligens areal i kvadratmeter
  • Hvor mange personer som bor i boligen
  • Hvilken egenandel du velger
Sammenlign tilbud på innboforsikring

Bruk en anbudstjeneste for å finne beste innboforsikring

Vi har sett at den beste innboforsikringen er den som balanserer verdiene og risikonivået ditt opp mot prisen du betaler. «Best i test» for naboen din er ikke nødvendigvis «best i test» for deg. Det er snakk om en kost-nytte vurdering.

Fremgangsmåten vi anbefaler for å finne den beste og billigste innboforsikring er å først kartlegge hvilken dekning du har behov for. Deretter bør du hente inn tilbud fra flere selskaper og sjekke hvem som kan gi deg dekningen du trenger til lavest mulig pris. Prisforskjellene mellom de ulike forsikringsselskapene kan være store, så det vil ofte lønne seg å sammenligne flere tilbud før du bestemmer deg.

Vårt beste tips til hvordan du kan gjøre denne jobben på en rask og enkel måte er å bruke Tjenestetorget. Dette er en kostnadsfri og uforpliktende anbudstjeneste hvor du kan motta tilbud fra flere forsikringsselskaper samtidig, gjennom ett og samme skjema.

Tjenestetorget sparer deg for mye tid, og kan ofte gi de beste og billigste forsikringene. Dette er fordi selskapene vet at de konkurrerer om å gi deg den laveste prisen, og at du derfor ofte får deres gunstigste kampanjetilbud.

Slik fungerer det:

  1. Besøk Tjenestetorget.no: Gå til nettsiden og fyll ut skjemaet med hvilke forsikringer du ønsker tilbud på. Det tar ikke mer tid enn et par minutter.
  2. Motta tilbud: Du vil motta tilbud fra flere forsikringsselskaper, uten å måtte ta kontakt med noen av dem selv.
  3. Sammenlign og velg: Ta en gjennomgang av tilbudene og velg det som passer deg best. Hvis du ikke er fornøyd med noen av tilbudene, kan du enkelt ignorere dem. Det er ingen kjøpeplikt.

Verdt å vite er at Tjenestetorget kun samarbeider med seriøse og kvalitetssikrede leverandører. Samarbeidspartnere på forsikring inkluderer blant annet If, Gjensidige, Tryg og Storebrand.

Sammenlign tilbud på innboforsikring

Flere tips til billigere innboforsikring

For å hjelpe deg med å få mest mulig for pengene dine, har vi samlet noen ekstra tips som er lurt å ha i bakhodet når du jakter på den billigste innboforsikringen.

Samle forsikringene dine hos samme selskap

Mange selskaper gir rabatt på mellom 10 og 25% hvis du har flere forsikringer hos dem. Om du ikke samler alle forsikringene dine hos samme selskap, kan det i hvert fall lønne seg å samle husforsikring og innboforsikring i samme selskap. Da vil som regel egenandelen bare måtte betales én gang ved skade, i motsetning til om du har disse forsikringene i to flere selskaper.

Billigst er ikke nødvendigvis best

Når du sammenligner tilbud fra ulike selskaper er det viktig at du ikke bare ser på hvem som er billigst.

Noen selskaper tilbyr en basispakke med svært begrenset dekning. En litt dyrere forsikring kan ha en del ekstra (for eksempel vann-, insekt-, sopp- og råteskader) inkludert i sitt tilbud, og likevel være billig relativt til dekningen den gir deg. Bruk derfor litt tid på å sette deg inn i vilkårene før du bestemmer deg.

Også verdt å vite er at dersom boligen din er bygget i nyere tid, kan du ofte få det som kalles Pluss-forsikring eller Superforsikring. Denne er ofte ikke så mye dyrere enn basispakken, men dekker et langt større skadeomfang. Her varierer kravene, men ofte vil selskapet kreve at boligen ble bygget for mindre enn 30 eller 50 år siden.

Skadeforebyggende tiltak

De fleste forsikringsselskaper tilbyr rabatter hvis du gjennomfører skadeforebyggende tiltak i boligen din. Ved å utføre alle tiltakene kan du redusere forsikringspremien med opptil 60 % hos enkelte selskaper. Mange selskaper vil også la deg slippe unna egenandelen ved skade hvis forebyggende tiltak er gjort. Husk at du selv må melde inn og dokumentere disse til forsikringsselskapet ditt.

Her er tiltakene som ofte kan gjøre innboforsikringen billigere:

  • El-kontroll av bolig: Får du gjennomført el-kontroll kan dette gi opptil 30 % rabatt. Siden mange boligbranner starter på grunn av feil på det elektriske systemet, reduserer en el-kontrol risikoen betraktelig.
  • Brann- og innbruddsalarm: Installering av brann- og innbruddsalarmer kan gi deg betydelige prisavslag. Har du sammenkoblede røykvarslere vil dette kunne gi deg rabatt, og er de også koblet til alarmsentral blir rabatten enda større.
  • Vannstoppeventil: Montering av vannstoppeventil kan redusere forsikringspremien med opptil 20 %. Denne enheten beskytter boligen mot vannlekkasjer både når du er hjemme og borte. Det koster rundt 5.000 kroner å installere, men ventilen varer mellom 15 og 20 år, som i mange tilfeller gjør det til en lønnsom investering.

I tillegg til disse er det flere skadeforebyggende tiltak som kan gi prisavslag. Sjekk gjerne med forsikringsselskapet ditt hva du kan gjøre for å få rabatt.

Sjekk eventuelle medlemsrabatter

Mange forsikringsselskaper har avtaler med fagforeninger, boligbyggelag eller andre medlemsorganisasjoner. Har du medlemskap i en slik organisasjon kan det godt være at du har tilgang på eksklusive rabatter. Er du for eksempel medlem av LOfavør, NITO eller Tekna får du gode rabatter på innboforsikring hos henholdsvis Fremtind, Tryg og Gjensidige.

Rabattene kan ofte være opptil 30 %. Hvis du har tilbud om innboforsikring gjennom en medlemsorganisasjon kan det godt være at det vil være det beste valget for deg.

Innboforsikring for unge og studenter

Mange innboforsikringer dekker barna i familien etter at de har flyttet hjemmefra, vanligvis i opptil to år. Dette betyr at hvis du flytter ut for å studere, kan du ha gratis innboforsikring gjennom foreldrene dine i denne perioden. For at forsikringen skal gjelde, må du fortsatt være folkeregistrert på foreldrenes adresse.

Når du har meldt permanent flytting til en ny adresse, trenger du egen innboforsikring. Forsikringsselskaper tilbyr ofte spesialprodukter for unge og studenter med lavere priser og enklere dekning. Det finnes også kombinerte innbo- og reiseforsikringer som kan være verdt å vurdere.

Sjekk alltid om foreldrenes forsikring dekker deg, og hvor lenge, slik at du kan tegne din egen forsikring når denne perioden utløper.

Ofte stilte spørsmål

Hva som ikke dekkes varierer, men generelt må du ofte tegne en tilleggsforsikring hvis du ønsker at innboforsikringen skal dekke bekjempelse av skadedyr, samt skader som følge av uhell eller flytting. Du får heller ikke erstatning hvis erstatningsbeløpet er mindre enn egenandelen. Ting og inventar som er fastmontert eller fundamentert i bakken, som for eksempel kjøkkeninnredning og flaggstang, dekkes av husforsikringen.

Utleier og leietaker må ha hver sin innboforsikring for å være dekket. En leietaker regnes ikke som et fast medlem av en husstand og vil ikke være dekket av utleiers innboforsikring. Enten du eier eller leier bolig, er det altså både fornuftig og anbefalt å ha innboforsikring.

Det er Gjensidige Innbo Pluss, og Storebrand Super som har den beste karakteren med 5,3, ifølge Smartepenger sin test fra 2022. Kåringen ser imidlertid kun på hvor mye dekning man får, uten å ta hensyn til prisen man må betale. Den beste innboforsikringen er den som gir deg riktig dekning til den laveste prisen, avhengig av dine individuelle behov og situasjon.

Forsikringen gjelder for innboet på adressen du registrerer, enten du eier eller leier. Har du en hytte, pendlerbolig eller et lager? Da trenger du en separat innboforsikring.

Det vanligste er at innboforsikringen gjelder for personen som kjøper forsikringen (forsikringstaker), ektefelle/samboer og barn som bor hjemme. Innboforsikring gjelder ikke for leietakere hvis du leier ut deler av boligen, eller medboere hvis du bor i et bofellesskap/kollektiv.

Sammenlign tilbud på innboforsikring

Konklusjon

For å sikre deg den beste og billigste innboforsikringen, bør du først kartlegge hvilke dekninger du faktisk trenger. Når du innhenter tilbud fra flere forsikringsselskaper, sørg for at vilkårene og dekningsomfanget er sammenlignbare. Dette betyr at du bør be om tilbud som dekker de samme typer skader og eiendeler, slik at du kan vurdere prisene på likt grunnlag.

Forsikringssummen bør tilsvare verdien av dine eiendeler for å unngå å være under- eller overforsikret. Sjekk også om forsikringsselskapet har begrenset forsikringssum på enkeltgjenstander som kunst, bunader eller dyre klokker og om du eventuelt trenger tilleggsforsikring for disse.

Bruke gjerne en anbudstjeneste for å hente inn flere tilbud raskt og enkelt. Sjekk også om du kan få samlerabatter ved å kombinere flere forsikringer hos samme selskap, og se etter medlemsrabatter gjennom fagforeninger eller andre organisasjoner. Du kan også få betydelige prisavslag ved å gjennomføre skadeforebyggende tiltak i boligen din.

Husk at den billigste innboforsikringen ikke nødvendigvis er den beste. Vurder alltid dekningens omfang og vilkårene nøye for å sikre at du får tilstrekkelig beskyttelse.

Sammenlign tilbud på innboforsikring
I samarbeid med: