Sammenlign tilbud på husforsikring
- Ett skjema – flere tilbud
- Spar tid og penger
- Gratis og uforpliktende
En husforsikring, også kalt boligforsikring, er helt nødvendig for de fleste boligeiere i Norge. I denne artikkelen vil du lære om behovet for husforsikring, hvilken forsikring du bør velge, og hvordan du oppnår den beste prisen. Vi ser nærmere på hva husforsikring dekker, hvordan prisene beregnes, og hvordan du kan sikre deg den beste husforsikringen på markedet. Les videre, så unngår du å betale mer enn du må.
Forsikring av leilighet eller enebolig er en av de viktigste forsikringene du kan ha. En husforsikring kalles noen ganger også for en villaforsikring eller boligforsikring, og brukes til å beskytte deg som eier leilighet, enebolig, rekkehus eller lignende.
En husforsikring dekker selve bygningen. Når det skal settes en forsikringssum, gjøres en vurdering av hvor mye det vil koste å bygge boligen fra grunnen av i dag. Det er selskapene som setter denne summen, så du behøver ikke bekymre deg for at de har priset kostnaden for lavt. Du vil uansett ha krav på erstatning om huset blir totalskadd.
Det er viktig å skille mellom husforsikring og innboforsikring. Husforsikringen, også kalt villaforsikring eller boligforsikring, dekker selve bygningen både utvendig og innvendig. Innboforsikringen, derimot, dekker løst inventar og eiendeler som møbler, elektronikk og personlige eiendeler som befinner seg i boligen.
For deg som bor i sameie eller borettslag, har dere sannsynligvis en felles forsikring, slik at du ikke trenger å tegne en selv.
Husforsikring er primært ment å dekke skader på selve bygningen, men hva dette innebærer kan variere noe mellom forsikringsselskapene. Vanligvis tilbys tre typer dekning: standard, pluss- eller superdekning, og tilleggsdekninger.
En standardpakke er det rimeligste alternativet og dekker vanligvis:
En standard husforsikring er et enkelt og økonomisk alternativ som dekker de mest vanlige problemene som kan oppstå. Dette vil ofte være tilstrekkelig for nyere bygninger, da utvidet dekning ofte er mer tilpasset for eldre bygninger som har høyere risiko for følgeskader på grunn av slitasje eller utdaterte løsninger.
Pluss- eller superforsikring dekker et bredere spekter av skader enn standard husforsikring, og er ofte ikke mye dyrere. Sånn sett vil det ofte være det beste alternativet. Enkelte forsikringsselskaper krever imidlertid at boligen er relativt ny for at du skal kunne tegne en superforsikring, typisk ikke eldre enn 30 til 50 år.
Tilleggsdekninger omfatter det som ikke er inkludert i standard-, pluss- eller superforsikringer. Dette kan være aktuelt for eldre hus, hvis du trenger utleieforsikring, eller ønsker dekning for hageanlegg eller basseng. Skader fra mugg, råte eller skadedyr er også vanligvis en tilleggsdekning.
Kostnaden for husforsikring varierer vanligvis mellom 6.000 og 25.000 kroner per år, blant annet avhengig av dekningsgrad og hvilken type eiendom det er snakk om. Det er viktig å huske at den beste husforsikringen ikke nødvendigvis vil være den som er billigst, men den som gir deg den dekningen du trenger til lavest mulig pris.
For å beregne pris på husforsikring, må du gi forsikringsselskapet en rekke opplysninger slik at de kan gjøre en nøyaktig vurdering. Prisen baseres i stor grad på statistiske beregninger og risiko.
Hvis forsikringsselskapet vurderer det som sannsynlig at du vil gjøre krav på forsikringen, vil premien være høyere. Eldre bygninger er ofte dyrere å forsikre enn nye, og en dyr bygning vil ha en høyere premie enn en rimeligere en. Faktorer som bygningstype, byggeår, materialer brukt i konstruksjonen og boligens beliggenhet spiller alle en rolle i beregningen av forsikringspremien. Som du sikkert skjønner, er det derfor vanskelig å gi en konkret gjennomsnittspris eller spesifikke tall.
Den beste husforsikringen er den som gir deg optimal dekning til den laveste prisen. Fordi alle bor i ulike typer boliger med forskjellige behov for dekning, er det utfordrende å utpeke én husforsikring som er «best i test» for alle. Forsikringsselskapene bruker ulike modeller for risikoberegning, noe som fører til forskjellige priser og dekninger. For eksempel kan ett selskap tilby bedre vilkår for nyere hus, mens et annet gir mer gunstige priser for eldre boliger. Dessuten hevder både Storebrand, Tryg og DNB å være kåret til best i test, som tyder på at dette avhenger av hvilke behov man legger til grunn.
For å finne den beste husforsikringen for deg spesifikt, er det viktig å innhente tilbud fra flere leverandører. Vi anbefaler å bruke anbudstjenesten fra Tjenestetorget, som gjør denne prosessen rask og enkel. På Tjenestetorget.no fyller du ut et enkelt skjema med dine forsikringsbehov. Deretter mottar du tilbud fra flere solide, norske forsikringsselskaper som konkurrerer om å gi deg det beste tilbudet.
Tjenesten er gratis og uforpliktende, og du står fritt til å takke ja eller nei til de tilbudene du mottar. Ved å la forsikringsselskapene konkurrere om deg som kunde, kan du sikre deg den beste prisen og dekningen uten å bruke unødvendig tid og ressurser. Her er det kjøpers marked, og du kan bruke tjenesten så ofte du vil.
Du kan selv gjøre flere tiltak for å redusere kostnaden på husforsikringen din. Mange av disse tiltakene er enkle og rimelige, men kan gi betydelige besparelser.
Ved å samle forsikringene dine hos ett selskap, kan du ofte oppnå samlerabatter. Dette gir som regel en lavere totalpris enn å ha forsikringer hos forskjellige selskaper. Hvis du har både boligforsikring og innboforsikring hos samme selskap, slipper du dessuten vanligvis å betale egenandelen mer enn én gang ved skade, i motsetning til om du har disse forsikringene i to ulike selskaper.
En av de mest effektive metodene for å få den beste husforsikringen er å innhente tilbud fra flere forsikringsselskaper. Ved å la selskapene konkurrere om deg som kunde, kan du ofte få bedre tilbud. Tjenestetorget tilbyr en enkel og gratis anbudstjeneste hvor du fyller ut et skjema, og deretter mottar tilbud fra flere forsikringsselskaper. Dette bør gjøres minst en gang i året for å sikre at du ikke betaler for mye.
Når du mottar tilbud fra de ulike selskapene er det viktig at du ikke kun sammenligner prisene. Se hvilken dekning som er inkludert i basispakken de tilbyr, og hvor mye tilleggsforsikring for alle vann-, insekt-, sopp- og råteskader koster. Det er her du faktisk kan spare mye penger ved å velge riktig forsikring.
Hvis boligen din er relativt ny, kan du vurdere pluss-forsikring eller superforsikring. Disse dekker et større skadeomfang enn basisforsikringer og er ofte ikke mye dyrere. Kravene varierer, men boliger som er mindre enn 30-50 år gamle kvalifiserer ofte til disse forsikringene. Kvalifiserer du til dette vil en superforsikring ofte være det beste alternativet.
Til sist kan vi nevne at mange fagforeninger, boligbyggelag og lignende organisasjoner forhandler frem gode medlemsrabatter på vegne av medlemmene sine. Sjekk med organisasjonene du er medlem av for å se om de har avtaler med forsikringsselskaper som kan gi deg prisavslag.
Dersom du gjennomfører såkalte skadeforebyggende tiltak kan dette gi deg rabatt på forsikringspremien, men du er selv ansvarlig for å opplyse forsikringsselskapet om hvilke tiltak du har gjort. Det vil også variere litt fra selskap til selskap hvilke tiltak som kan senke prisen, men det kan for eksempel være:
Dette er ikke en uttømmende liste, så du kan gjerne forhøre deg med forsikringsselskapet om hvilke tiltak de eventuelt kan gi rabatt for. Mange av disse tiltakene er dessuten ting du uansett kan gjøre for din egen trygghet, og for å ivareta vedlikehold og sikkerhet på egen bolig.
Å velge den beste husforsikringen handler om å finne en balanse mellom pris og dekning som passer dine individuelle behov.
Sammenligning av tilbud fra flere forsikringsselskaper er avgjørende for å sikre at du får den beste prisen. Bruk gjerne anbudstjenester for å gjøre denne prosessen enkel og effektiv.
Ved å samle forsikringer, utnytte medlemsrabatter, og jevnlig sjekke markedet for bedre tilbud, kan du sikre deg optimal beskyttelse for hjemmet ditt. Husk også at sikkerhet lønner seg. De tiltakene du kan gjøre for å minimere skaderisikoen hjemme, gir deg en hyggeligere regning.
Med riktig husforsikring kan du være trygg på at hjemmet ditt er godt beskyttet mot uforutsette hendelser, samtidig som du får mest mulig for pengene.