Beste og billigste reiseforsikring i 2024

På jakt etter beste og billigste reiseforsikring? Da har du kommet til rett sted. Her får du en komplett guide til reiseforsikring, inkludert hva den dekker, hva som påvirker prisen og smarte tips til hvordan du kan spare penger. Les videre for å sikre deg den beste avtalen til lavest mulig pris.

Sammenlign tilbud på forsikringer
I samarbeid med:
Innholdsfortegnelse

Hva er den beste og billigste reiseforsikringen?

Den beste reiseforsikringen er avtalen som gir deg dekningen du trenger til lavest mulig pris. Dette kan være forskjellig fra person til person.

Det er utfordrende å peke ut én bestemt reiseforsikring som er «best i test» for alle og enhver. Grunnen til det er at forsikringsselskapene har ulike typer dekninger i forsikringene sine. Ett selskap kan eksempelvis gi bedre erstatning dersom du må avbestille reisen, mens et annet gir bedre dekning når det kommer til tap av verdisaker eller juridisk hjelp. Hvordan man vekter viktigheten av disse ulike dekningene, og hva selskapet tar seg betalt, vil derfor være avgjørende for hvilken reiseforsikring som er best for nettopp deg.

Dette poenget kommer også frem i Smartepenger.no sin test, hvor det har blitt tatt utgangspunkt i en forhåndsbestemt vekting. Basert på denne vektingen ble rangeringen av beste reiseforsikring slik:

  1. Storebrand Super
  2. Frende Reiseforsikring
  3. Eika Reise Pluss
  4. DNB (Fremtind)
  5. SpareBank 1 (Fremtind)
  6. Gjensidige Reise Pluss
  7. KLP Reiseforsikring
  8. Europeiske Super (If Forsikring)

Svakheten her er at kåringen kun fokuserer på dekning, uten at pris blir tatt hensyn til. Dermed er det toppforsikringene med størst dekningsomfang som kommer best ut av det. Om alle disse dekningene er verdt å betale for, er derimot ikke sikkert.

Nøkkelen til å få den beste reiseforsikringen er derfor å først kartlegge hva du faktisk har behov for at forsikringen skal dekke. Deretter bør du innhente tilbud fra flere forsikringsselskaper, hvor du sørger for at de samme vilkårene legges til grunn i hvert tilbud. Dermed kan du sammenligne pris og dekning direkte, og velge den forsikringen som gir deg mest verdi for pengene.

Sammenlign tilbud på forsikringer
I samarbeid med:

Hva er en reiseforsikring og hva dekker den?

En reiseforsikring vil generelt dekke ting du blir frastjålet på reise, forsinket eller forsvunnet bagasje, utgifter i forbindelse med sykdom eller skade under reisen din, samt avbestilling av bestilt tur. Litt forenklet sagt, «alt» som kan gå galt på tur.

Forsikringen kommer i ulike varianter:

  • Helårsforsikring: Populært valg som dekker alle reiser i løpet av et år, enten du reiser innenlands og utenlands. Disse har ofte en begrensning på antall reisedager per tur (vanligvis mellom 45 og 90 dager), men du kan utvide dette mot en ekstra kostnad. Forsikringen gjelder fra du forlater hjemmet ditt, så den dekker også reiser til butikken eller besøk til venner.
  • Enkeltreiseforsikring: Selges ofte av flyselskaper og reisebyråer, og bør i hovedsak unngås da de er ofte er svært dyre. Unntaket kan være dersom du reiser kun én gang i løpet av året, eller hvis du trenger forsikring mot en risikofylt tur som en «vanlig» helårsforsikring ikke dekker.
  • Kredittkort: Mange kredittkort inkluderer reiseforsikring, men denne har ofte lavere dekningsgrad og krever at du har betalt mer enn halvparten av reisen med kortet.

Sjekk vilkårene nøye

Det kan være store forskjeller på hva reiseforsikringer dekker. Les derfor alltid nøye gjennom forsikringsvilkårene før du inngår en avtale.

Har du ekstra dyre gjenstander med deg, for eksempel PC eller sportsutstyr, bør du sjekke erstatningsbeløpene. Forsikringen dekker ofte en totalsum for reisegods, men har begrensninger per eiendel. Du kan eventuelt kjøpe tilleggsdekning hvis forsikringen ikke dekker hele verdien.

Noen områder i verden regnes som høyrisikoområder, hvor forsikringen ikke nødvendigvis vil være gyldig. Dette gjelder særlig konfliktområder og områder med uro. Les Utenriksdepartementets stedsspesifikke reiseråd her. Hvis UD fraråder reise til din destinasjon, vil forsikringen som regel ikke gjelde.

Mange har også begrensninger på hvilke aktiviteter man kan delta i. For eksempel er det ikke sikkert at du har dekning for uhell som oppstår i forbindelse med ekstremsport som klatring eller fallskjermhopping.

Andre ting å være oppmerksom på er hvilke egenandeler du må ut med, samt hvilke personer forsikringen gjelder for. Noen reiseforsikringer inkluderer barn under 18 år, mens hos andre må du kanskje tegne separate forsikringer for barna.

Sammenlign tilbud på forsikringer
I samarbeid med:

Sykehusopphold i utlandet

Mange nordmenn tror de er dekket av staten hvis de havner på sykehus i utlandet, men dette gjelder ikke utenfor Europa. Uten å være forsikret kan høye sykehusregninger i utlandet bli ditt ansvar alene, og staten vil ikke kunne hjelpe deg. Derfor er reiseforsikring svært viktig.

Europeisk helsetrygdekort

Innenfor Europa vil man være noe forsikret om man har Europeisk helsetrygdekort. Kortet gir rett til helsehjelp med like vilkår og priser som lokalbefolkningen, og det gjelder innenfor hele EØS-området. Til tross for dette kan dekningen være begrenset. Offentlige helsetjenester i andre EØS-land er ikke nødvendigvis like gode som i Norge, og kortet dekker ikke alltid alle kostnader i forbindelse med behandlingen.

Disse faktorene påvirker prisen

Generelt ligger prisen for en helårs reiseforsikring mellom 900 og 2.500 kroner i året. En bedre dekning koster mer, og mange forsikringsselskaper tilbyr utvidet dekning mot en ekstra kostnad. For familier kan det være mer økonomisk å kjøpe en felles forsikring, som vanligvis koster mellom 1.500 og 3.000 kroner per år.

Her er noen sentrale faktorer som påvirker prisen på reiseforsikring:

  • Dekningsgrad og erstatningsbeløp: Høyere dekning og større erstatningsbeløp øker prisen. Ofte kan du velge mellom standard og topp/super.
  • Reisens varighet: Jo lenger du er på reise, desto større er sjansen for at noe skjer. Dette øker risikoen for forsikringsselskapet, som igjen øker forsikringspremien for deg.
  • Reisemål: Forsikringer til land med høyere risiko, som konfliktområder, koster mer.
  • Aktiviteter: Ekstremsport som fallskjermhopping, fjellklatring eller dykking krever ofte spesialdekning.
  • Egenandel: Høyere egenandel gir lavere forsikringspremie og motsatt.

Bruk en anbudstjeneste for å finne beste reiseforsikring

Å finne den beste reiseforsikringen handler om å balansere verdiene og risikonivået ditt opp mot prisen du betaler. Det som er «best i test» for naboen din er ikke nødvendigvis det beste for deg. En god forsikring er en kost-nytte vurdering som tar hensyn til dine spesifikke behov.

Det er derfor avgjørende å sammenligne tilbud fra flere forsikringsselskap før du bestemmer deg. Vårt beste tips til hvordan du kan gjøre denne jobben på en rask og enkel måte er å bruke Tjenestetorget. Dette er en gratis og uforpliktende anbudstjeneste hvor du kan motta tilbud fra flere forsikringsselskaper samtidig, via ett enkelt skjema.

Fordeler med en anbudstjeneste:

  • Tidsbesparende: Du slipper å kontakte hvert forsikringsselskap individuelt.
  • Konkurransedyktige tilbud: Forsikringsselskapene vet at de konkurrerer om deg som kunde, og gir derfor sine beste priser.
  • Ingen kjøpeplikt: Du står fritt til å ignorere tilbudene hvis de ikke oppfyller dine forventninger.

Slik fungerer det:

  1. Besøk Tjenestetorget.no: Gå til nettsiden og fyll ut skjemaet med hvilke forsikringer du ønsker tilbud på. Dette tar bare et par minutter.
  2. Motta tilbud: Du vil motta tilbud fra flere forsikringsselskaper, uten å måtte ta kontakt med noen av dem selv.
  3. Sammenlign og velg: Ta en gjennomgang av tilbudene og velg det som passer deg best. Hvis du ikke er fornøyd med noen av tilbudene, kan du enkelt ignorere dem. Tjenesten er helt kostnadsfri og uforpliktende. 

Det er også verdt å merke seg at Tjenestetorget kun samarbeider med seriøse og kvalitetssikrede leverandører som for eksempel Gjensidige, Frende, Tryg og Storebrand.

Sammenlign tilbud på forsikringer
I samarbeid med:

Tips for å få billigere reiseforsikring

Det finnes flere måter å spare penger på når du kjøper forsikring. Her er våre beste tips for å få en billigere reiseforsikring:

  • Medlemsrabatter: Mange forsikringsselskaper har avtaler med fagforeninger, boligbyggelag eller andre medlemsorganisasjoner. Er du for eksempel medlem av LOfavør, NITO eller Tekna får du gode rabatter på reiseforsikring hos henholdsvis Fremtind, Tryg og Gjensidige.
  • Samlerabatt: Samle alle forsikringene dine hos samme forsikringsselskap og få en samlerabatt. Dette prisavslaget ligger ofte mellom 10 % og 25 %. Sjekk med forsikringsselskapet ditt om hvilke forsikringer som kvalifiserer for samlerabatt.
  • Familieforsikring: Hvis du reiser med familien, lønner det seg nesten alltid å kjøpe en felles reiseforsikring fremfor individuelle forsikringer. En familieforsikring er ofte billigere totalt sett.
  • Sjekk kredittkortforsikring: Hvis du har et kredittkort som inkluderer reiseforsikring, kan dette være en rimeligere løsning. Husk at du som oftest må betale minst halvparten av reisekostnadene med kredittkortet for at forsikringen skal være gyldig. Merk også at dekningen kan være lavere enn en standard reiseforsikring hos forsikringsselskapet ditt.
  • Velg riktig dekning: Det er viktig å velge en forsikring som gir dekning for dine spesifikke behov. Ikke betal for dekning du ikke trenger, men sørg samtidig for at du har tilstrekkelig beskyttelse for vanlige reiserisikoer som sykdom, tyveri og kanselleringer.

Husk at billigst ikke alltid er best

Pris er viktig, men dekningsgraden er vel så viktig i det lange løp. Det er fort gjort å «spare» penger ved å tegne en billig forsikring som ikke dekker farlige og/eller kostbare eventualiteter i risikofylte land. For eksempel, hvis du reiser til et konflikt- eller sykdomsutsatt område, hjelper det lite med en forsikring som kun dekker tapt bagasje og kansellerte flyvninger.

Dette gjelder også for mer alminnelige destinasjoner som USA, kjent for sitt kostbare, privatiserte helsetilbud. Her kan du ikke regne med gratis legevakt om du brekker et bein. Derfor er det ekstra viktig å sjekke om reiseforsikringen din dekker helsehjelp og eventuell hjemreise på kort varsel. Det kan være aktuelt å utvide en eksisterende forsikring eller kjøpe en enkeltreiseforsikring for én spesifikk tur.

Reiseforsikring gjennom kredittkort

Mange kredittkort, for eksempel Mastercard og Bank Norwegian, gir deg reiseforsikring inkludert dersom du betaler minst halvparten av reisekostnadene med kredittkortet. Det er viktig å merke seg at denne forsikringen kun gjelder for den spesifikke reisen du har betalt for, og dekker ikke reiser utenom dette.

Ofte vil disse reiseforsikringene ha mindre gunstige vilkår og lavere erstatningsbeløp enn de du får hos et forsikringsselskap. Selv om du har kredittkort med forsikring, kan det derfor lønne seg å ha en «vanlig» helårs reiseforsikring i tillegg. Helårsforsikringer gir omfattende dekning for alle reiser du foretar deg i løpet av året, uansett om de er betalt med kredittkortet eller ikke.

Forsikring gjennom kredittkort vil imidlertid være en fin bonus på toppen av helårsforsikring. Her er noen fordeler med å kombinere de to:

  • Du kan velge erstatning fra det selskapet som har de beste vilkårene.
  • Du har et dobbelt sikkerhetsnett: Om én forsikring ikke dekker noe, så gjør kanskje den andre det.
  • Har du tap på reisen som overskrider det helårsforsikringen dekker, kan du søke om å få resten fra kredittkortselskapet.
  • Under svært uheldige omstendigheter som død eller invaliditet vil du kunne motta utbetaling fra begge forsikringene.

Reiseforsikring for studenter og unge

Ifølge tall fra forsikringsbransjen er det mange unge som reiser uten forsikring. Hvert år er det mange som angrer på at de tok sjansen. Skulle man være uheldig å havne på sykehus i utlandet etter alvorlige ulykker, kan regningen fort komme opp i mange hundre tusen kroner.

Mange tror de er dekket av foreldrenes forsikringer, men dette bør man sjekke opp nøye da forsikringsselskapene har ulike vilkår. Hos noen selskap er det et krav om at du har folkeregistrert adresse hos foreldrene dine, mens andre kan ha en øvre aldersgrense på for eksempel 21 år.

Med en trang studentøkonomi kan det føles kjipt å tegne reiseforsikring. Heldigvis tilbyr de fleste forsikringsselskaper egne reiseforsikringer for studenter og andre unge voksne, gjerne fra 16 år opp til 34 år. Enkelte av disse ungdomsforsikringene kan også kjøpes som pakker hvor for eksempel innbo og reise inngår til en relativt lav samlet sum.

Om du studerer i utlandet er det også lurt å være forsikret. En del forsikringsleverandører, for eksempel IF, Gjensidige og ANSA, tilbyr skreddersydde forsikringer for studenter i utlandet hvor reiseforsikring inngår. Disse pakkene inkluderer ofte i tillegg uhellsforsikring, sykdom- og ulykkesforsikring, innboforsikring på studiested, rettshjelp utenfor Norden og mer.

Ofte stilte spørsmål

Generelt ligger prisen for en helårs reiseforsikring mellom 900 og 2.500 kroner i året for en enslig voksen person. Dekningsomfang, egenandel og eventuelle rabatter er viktige faktorer som påvirker prisen.

En helårs reiseforsikring gjelder hele året, men har ofte en begrensning på antall dager du kan være på reisefot sammenhengende. En enkeltreiseforsikring, derimot, gjelder kun for den aktuelle turen.

Det er vanlig at forsikringen gjelder fra du går ut døra hjemme, med unntak av jobb og skole, samt høyrisikoområder i utlandet.

En helårs reiseforsikring har som oftest en begrensning på hvor mange dager du kan reise sammenhengende, ofte alt fra 30 til 180 dager. Det er gjerne flere alternativer å velge mellom slik at du kan ta det som passer deg best.

Det er Storebrand Super som er best blant alle reiseforsikringer, ifølge Smartepenger sin test fra 2024. Kåringen ser imidlertid kun på hvor mye dekning man får, uten å ta hensyn til prisen man må betale. Den beste avtalen er den som gir deg riktig dekning til lavest pris, avhengig av dine individuelle behov.

Hvis du lurer på om du har reiseforsikring, kan du sjekke om du er dekket gjennom foresatte, ektefelle/samboer, kredittkort, medlemskap i en medlemsorganisasjon, bestilte reiser, eller eksisterende forsikringsavtaler.

For detaljer om dekning og vilkår, logg inn på dine sider på forsikringsselskapets nettsider.

Du kan som oftest kjøpe reiseforsikring etter bestilt reise, men da får du ikke med avbestillingsforsikring. Forsikringen må uansett være kjøpt og betalt før avreisen. Når du sitter på flyet eller på toget, kan du ikke tegne forsikring for den aktuelle turen lenger.

For å få tilbake på reiseforsikring må du kontakte forsikringsselskapet ditt. Vi anbefaler at du setter deg godt inn i vilkårene før avreise, slik at du vet hva som dekkes og ikke. Avbestillingsforsikring krever for eksempel akutt og uventet alvorlig sykdom, ulykke eller skade. I tillegg kan det være visse dokumentasjonskrav fra din side ved skadeoppgjør.

Sammenlign tilbud på forsikringer
I samarbeid med:

Oppsummering

Reiseforsikring er en essensiell forsikring som alle reisende bør ha. Den beskytter mot uventede kostnader som kan oppstå under reisen, som medisinske utgifter, tapt bagasje, tyveri og avbestillinger.

Den beste og billigste reiseforsikringen varierer fra person til person, avhengig av individuelle behov og reisemønstre. Derfor er det viktig å sammenligne flere tilbud for å finne den som gir best dekning til lavest mulig pris. Du kan spare tid og penger ved å bruke en anbudstjeneste, hvor du kan innhente flere tilbud samtidig fra selskaper som konkurrerer om deg.

Prisen på reiseforsikring påvirkes av dekningsgrad, reisens varighet, reisemål, aktiviteter og egenandel. I tillegg kan du få prisavslag gjennom medlems- eller samlerabatter.

Husk samtidig at billigst ikke alltid er best. Sørg for at forsikringen dekker dine spesifikke behov, spesielt hvis du reiser til høyrisikoområder, steder med dyrt helsevesen, eller deltar i aktiviteter som krever spesialdekning. For studenter og unge finnes det egne forsikringer som kan gi god dekning til en lavere pris.

Ved å følge disse rådene kan du sikre deg en forsikring som gir trygghet på reisen, uten å betale mer enn nødvendig. Lykke til med å finne den beste og billigste reiseforsikringen.

Sammenlign tilbud på forsikringer
I samarbeid med: