Beste og billigste bilforsikring i 2024

Ingen forsikringer varierer mer i pris enn bilforsikring. Her får du rådene du trenger for å få den beste og billigste bilforsikringen. Les videre, så unngår du å betale mer enn du må.

Innholdsfortegnelse

Hva er den beste og billigste bilforsikringen?

Den beste bilforsikringen er den som gir deg optimal dekning til lavest mulig pris. Det er imidlertid vanskelig å peke på én bestemt bilforsikring som er «best i test» for alle, da bileiere har forskjellige behov og prioriteringer. Forsikringsselskapene benytter ulike modeller for risikoberegning, noe som resulterer i varierende priser og dekningstilbud. For eksempel kan ett selskap gi bedre betingelser for elbiler, mens et annet tilbyr mer attraktive priser for eldre biler med lav kjørelengde.

Nøkkelen til å få den beste og billigste bilforsikringen er derfor å først finne ut hva du har behov for at forsikringen skal dekke. Deretter bør du innhente tilbud fra flere forsikringsselskaper, hvor du sørger for at de samme vilkårene legges til grunn i hvert tilbud. På denne måten kan du sammenligne pris og dekning direkte, og velge den forsikringen som gir deg mest verdi for pengene.

Sammenlign tilbud på forsikringer
I samarbeid med:

Ansvar, delkasko eller kasko?

Dekningsgraden på bilforsikring kategoriseres i ansvar, delkasko og kasko. I tillegg tilbys ofte utvidede forsikringer, gjerne kalt toppkasko eller superkasko. Det er viktig å vite hvilken type forsikring du trenger, da betingelsene varierer mye. Det kan være noen forskjeller fra selskap til selskap, men her er hva de ulike forsikringene typisk dekker:

  1. Ansvarsforsikring: Lovpålagt, dekker skader påført andre personer, deres eiendeler og eiendom
  2. Delkasko: Inkluderer ansvarsforsikring, samt dekning for glasskader, brann, tyveri og veihjelp
  3. Kasko: Dekker skader på egen bil, inkludert kollisjon og utforkjøring
  4. Toppkasko/superkasko: Utvidet kaskoforsikring som ofte dekker motorskader og leiebil

Ansvarsforsikring er det billigste valget, og derfra øker prisen desto mer du ønsker at forsikringen skal dekke. Ansvarsforsikring er lovpålagt, men om du skal ha kasko avhenger av bilens verdi. Her har bilens alder, kilometerstand, merke og modell på mye å si.

Tenk gjerne gjennom om du har råd til å erstatte bilen hvis den skulle bli skadet. Hvis svaret er ja, velger mange å nøye seg med ansvar eller delkasko. På generell basis anbefales kasko hvis bilen din er verdt mer enn 50.000 kroner.

Dette avgjør prisen

Hvert forsikringsselskap har egne modeller for å beregne pris på bilforsikring. De tar i hovedsak hensyn til tre faktorer: deg som sjåfør, bilen din og hvilke ønsker du har for forsikringen. Nedenfor finner du faktorene som påvirker hvor billig bilforsikringen din blir.

Om deg

  • Alder på yngste sjåfør: Yngre sjåfører, spesielt under 23 år, medfører ofte høyere premie og krav om tilleggsforsikring på grunn av økt ulykkesrisiko.
  • Bosted: Bor du i områder med høy ulykkesrisiko, som i en by, vil forsikringspremien ofte være høyere enn i roligere strøk.
  • Skadehistorikk: Jo flere ulykker og trafikkrelaterte bøter du har, desto høyere pris må du betale for forsikringen. For å få den billigste bilforsikringen, bør du kjøre forsiktig og følge trafikkreglene nøye.
  • Bonus: Å kjøre skadefritt gir deg bonus, som reduserer prisen. Du kan unngå tap av bonus ved å betale for småskader selv, mens skadehistorikken alltid påvirker prisen negativt.

Om bilen din

  • Bilmodell, alder og motorstørrelse: En familie-sedan er billigere å forsikre enn en dyr sportsbil. Bruktbiler koster mindre å forsikre enn nye biler på grunn av verdien.
  • Ekstrautstyr og sikkerhet: Tyverisikring som låst garasje, tyverialarm, og gjenfinningssystem kan gi deg billigere forsikring. Informer forsikringsselskapet om sikkerhetstiltakene du har tatt.

Dine forsikringsbehov

  • Kjørelengde og -vaner: Langkjøring og parkering på gaten gir høyere premie. Kjør mindre og bruk garasje for billigere bilforsikring.
  • Dekning: Valg mellom ansvarsforsikring, delkasko og fullkasko påvirker prisen. Velg dekning basert på bilens verdi og din økonomiske situasjon.
  • Egenandel: En høyere egenandel gjør den månedlige premien lavere. Hvis du har økonomi til å dekke en høyere egenandel ved behov, kan dette være en fornuftig måte å spare penger på.

Bruk en anbudstjeneste for å finne beste bilforsikring

Prisforskjellene på bilforsikringer kan være betydelige, selv om dekningen er lik. Differansen mellom den dyreste og billigste bilforsikringen du blir tilbudt kan være på flere tusen kroner årlig. Derfor lønner det seg ofte å sammenligne flere forsikringsselskaper før du bestemmer deg.

Vårt beste tips til hvordan du kan gjøre dette på en rask og enkel måte er å bruke Tjenestetorget. Dette er en kostnadsfri og uforpliktende anbudstjeneste hvor du kan motta tilbud fra flere forsikringsselskaper samtidig, gjennom ett og samme skjema. Her konkurrerer selskapene om å gi deg det beste tilbudet.

Slik fungerer det:

  1. Besøk Tjenestetorget.no: Gå til nettsiden og fyll ut skjemaet med hvilke forsikringer du ønsker tilbud på.
  2. Motta tilbud: Du vil motta tilbud fra flere forsikringsselskaper, uten å måtte ta kontakt med noen av dem selv.
  3. Sammenlign og velg: Gå gjennom tilbudene og velg det som passer best for deg. Hvis ingen av tilbudene frister, kan du enkelt ignorere dem. Det er ingen kjøpeplikt.

Verdt å vite er at Tjenestetorget kun samarbeider med seriøse og kvalitetssikrede leverandører. Samarbeidspartnere på forsikring inkluderer blant annet Gjensidige, If, Tryg og Storebrand.

Sammenlign tilbud på forsikringer
I samarbeid med:

Flere tips til billig bilforsikring

For å hjelpe deg med å få mest mulig for pengene dine, har vi samlet noen ekstra tips som er lurt å ha i bakhodet når du jakter på den billigste bilforsikringen.

Billigst er ikke nødvendigvis best

Når du sammenligner forsikringstilbud er det viktig å se på hele pakken, ikke bare hvem som er billigst. En litt dyrere forsikring kan tross alt være mer kostnadseffektiv hvis den gir langt bedre dekning eller inkluderer tilleggstjenester du kan få behov for.

Sjekk eventuelle rabatter

Samler du flere forsikringer hos samme selskap kan du få samlerabatt på opptil 20%. Medlemskap i ulike foreninger som NAF eller LOfavør kan også gi deg ekstra prisavslag. Ved å benytte disse rabattene vil du dermed få en billigere bilforsikring.

Bytt selskap ofte

Forsikringspremien forblir vanligvis den samme i ett år. Etter dette justeres prisen ofte oppover. Hvis du er misfornøyd med prisen, innhent nye tilbud og vurder å bytte forsikringsselskap. Konkurrenter kan ha blitt mer konkurransedyktige, og behovene dine kan dessuten ha endret seg over tid. For eksempel er det ikke sikkert at det er like nødvendig med toppkasko nå som da bilen var ny og du først tegnet forsikringen.

Det er også verdt å nevne at noen selskaper gir ekstra bonus på bilforsikringen for å bytte til dem, som en slags velkomstgave.

Ofte stilte spørsmål

Hva en bilforsikring dekker, avhenger av hvilken type forsikring du har valgt. Ansvarsforsikring er lovpålagt og dekker skader påført andre personer, deres eiendeler og eiendom. Delkasko inkluderer ansvarsforsikring, samt dekning for glasskader, brann, tyveri og veihjelp. Kasko dekker skader på egen bil, inkludert kollisjon og utforkjøring. Toppkasko eller superkasko er en utvidet kaskoforsikring som ofte dekker motorskader og leiebil.

Bilforsikring kan koste fra 3.000 til over 15.000 kroner i året. Prisen avhenger av risikoen for at du forårsaker skade, samt kostnadsnivået for eventuelle erstatninger.

Egenandel er beløpet du må betale fra egen lomme ved skade. Lav egenandel gir høyere premie, mens høy egenandel gir lavere premie. Egenandelen på bilforsikring ligger ofte på rundt 6.000 til 15.000 kroner, men det kan variere fra selskap til selskap.

Bonussystemet belønner skadefri kjøring ved å redusere forsikringspremien. Du starter med en grunnbonus, som øker med 10% for hvert skadefrie år, opp til maksgrensen på 70-75%. Hvis du forårsaker en skade, reduseres bonusen. Det kan lønne seg å betale for småskader selv for å unngå bonustap. Bonus overføres ved bytte av forsikringsselskap, og noen selskaper gir en liten bonusøkning til nye kunder.

Billigst og beste bilforsikring for deg er ikke nødvendigvis den som har blitt «best i test» i et ukemagasin. Det må gjøres en totalvurdering av flere faktorer: hvilken type forsikring du trenger (ansvar, delkasko, kasko), ønsket egenandel, biltype og din økonomiske situasjon. Vi anbefaler å legge bilforsikringen ut på anbud, slik at du kan sammenligne tilbud på samme vilkår.

En god tommelfingerregel er å sjekke prisen årlig. Etter ett år justeres nemlig premien – og den justeres svært sjeldent nedover. Siden sist du sjekket kan det være at konkurrenter har blitt billigere, eller at behovene dine har endret seg.

Sammenlign bilforsikring ved å legge ut forsikringen din på anbud via Tjenestetorget.no. Da slipper du å kontakte hvert forsikringsselskap selv. Du får alle tilbudene samlet på en oversiktlig måte, slik at du enkelt kan finne ut hvilken forsikring som passer best for deg. Ved å bruke Tjenestetorget konkurrerer selskapene om å gi deg det beste tilbudet, noe som sparer deg både tid og penger. Alternativt kan du sjekke priser på Forbrukerrådet.no.

Forsikringskalkulatorer er noe forsikringsselskapene ofte tilbyr på nettsidene sine for å gi deg et estimat på hva forsikringen vil koste deg. De kan gi deg et greit estimat, men noen av de kan være generiske og ikke ta hensyn til din spesifikke situasjon. Vi har laget en oversikt over alle bilforsikring kalkulatorer hvis du ønsker å prøve deg frem.

Sammenlign tilbud på forsikringer
I samarbeid med:

Dette har vi lært om beste og billigste bilforsikring

Å finne den beste og billigste bilforsikringen kan være utfordrende, men med riktig tilnærming kan du sikre deg en avtale som både dekker dine behov og sparer deg for penger. Start med å identifisere hva du trenger forsikringen skal dekke, og sørg for å innhente tilbud fra flere forsikringsselskap. Sammenlign deretter pris og dekning nøye før du bestemmer deg.

Et annet godt tips er å sjekke om du kan få rabatter gjennom medlemsorganisasjoner eller ved å samle flere forsikringer i samme selskap. Husk også at forsikringsmarkedet stadig er i endring. Det som er den beste bilforsikringen i dag, er ikke nødvendigvis den beste om et år eller to. Du kan med andre ord spare mye penger på å sjekke forsikringene dine regelmessig.

Sammenlign tilbud på forsikringer
I samarbeid med: